Varför blev det ett företag?





För några år sedan när jag och Filip träffades och pratade om göra webbtv-serien anders.se hade vi noll tanke på att bilda ett företag. Vi ville förverkliga en dröm och tillsammans med många andra spelade vi in första säsongen på vår fritid.

Under produktionen fick vi lägga ut pengar ur våra fickor. Vi fick sponsorpengar efteråt men det täckte inte alla kostnader i efterarbetet med  bl a redigeringsprogram, marknadsföring osv. Precis som folk lägger ut pengar på sin hobby, t.ex. finns folk som lägger ner jättemycket pengar på delar till sin motorcykel m.m., så hade vi inga problem med att lägga ut pengar till serien.

Under efterarbetet visade det sig att vi behövde ett namn som”producerar” anders.se samtidigt behövde vi logo till serien ( så att folk kan ej bara kopiera och påstår att de gjort den...) Så småningom föddes Dramaski – med visionen att kunna producera serier och filmer med dövkultur och på teckenspråk och att uppmuntra döva att själva producera filmer.

Hösten 2007 slog vår dröm in och anders.se blev verklighet. Vi kommer aldrig att glömma ögonblicken på galan då första avsnittet visades och vi såg på varandra och insåg att publiken faktiskt skrattade och njöt av serien.

Vi hade då inga planer att göra en ny säsong av anders.se på direkten. Men vi hade planer med Dramaski. Vi ville kunna fortsätta producera kortfilmer, samarbeta med andra döva o.s.v. Att göra film är en del av våra stora intressen som vi gärna vill göra på fritiden. Men utbudet är inte stort i Sverige – i alla fall för döva.

Syftet med DVD-försäljningen av anders.se – som är vårthuvudintäkt går till andra filmproduktioner. För att vara tydlig nu rör vi absolut inte pengar som finns i Dramaski direkt till våra privatekonomi.  Däremot köper vi gärna in filmutrustningar, gå på kurser och allt annat för att kunna få inspiration och uppmuntra andra döva. Ni som är sugna att göra film, tag gärna kontakt med oss!

Vi älskar serien anders.se jättemycket och till vår stora glädje sa skådespelarna ja till att göra andra säsong helt ideella är så ofattbart för oss. Nu när vi har en liten omsättning innebär det självklart att vi försöker köpa saker som t.ex. ny filmkamera till ett rimligt pris, andra saker som behövs till inspelningen och så marknadsförening förstås.

Ja, nu tillbaka till varför vi bildade ett företag. Jo, detär för att kunna bli kvitt med svenska lagar. Däribland att kunna sälja dvd vitt – med moms. Ärligt talat har det blivit lite ”suck” för oss eftersom vi numåste hålla reda på alla kvitto och bokföra det. Men allt för ”Mer dövfilmer!”

Nu förenar ni många Dramaski till anders.se. Helt riktigteftersom anders.se är faktiskt en av Dramaski ”huvudprodukt”. Men vi vill också poängtera att själva Dramaski är ett hobbyföretag och vi tycker att vi driver företaget jättebra på grund av att företaget INTE har vinstsyfte!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0